TOP

Share
Read More
TOP

Няколко кулинарни препоръки, за да не се сбъдне българската поговорка: "Малкото камъче обръща каруцата."

 
 
1.    Снабдете се с електронно кантарче и кухненски робот. Според мен те са най-необходимите кухненски уреди.
2.    Спазвайте грамажа и измервайте точно продуктите. Те са посочени в почистен вид: т.е. обелени, без корени, без семки…
3.    Включвайте фурната за печене поне 10 мин. предварително.
4.    Ако яйцата са малки, сложете едно повече, ако са много големи – сложете едно по-малко. Докато свикнете, ги измервайте предварително с черупките. Нормално яйце тежи около 60-65 г.
5.    За да се разбият хубаво белтъците на сняг:
–    разделяйте много добре белтъците от жълтъците (ако попадне малко жълтък в белтъците, се опитайте да го отстраните).
–    съдът, миксерът или телта трябва да са изрядно чисти (ако по тях има мазнина, няма да се разбият добре)
–    белтъците трябва да са студени
–    към белтъците обикновено слагам около една трета от общата захар на рецептата + щипка сол.
6.    Разбивайте сметаната винаги студена, ще се разбие по-добре.
7.    Шупване на мая: в паничка с около 70 мл хладка вода разтворете маята + 1 ч.л. захар. Поръсете отгоре с 1 с.л. брашно (20 г). Непременно завийте с кърпа и оставете на топло място. При течение няма да втаса.
8.    От брашното зависи колко течност ще поеме тестото, затова то е дадено в рецептата приблизително.
9.    Дадената температура на печене, времето за печене, варене и т.н. е относително точно, защото всяка печка пече различно. Печенето на торти, кексове и питки е въпрос на практика, затова не се отчайвайте, ако при първия опит не всичко е перфектно. Дайте си втори шанс! Климатът и надморската височина също играят голяма роля. Към края на печенето правете проба с клечка за зъби. Боцнете сладкиша в дълбочина, като извадите клечката и по нея има тесто, значи, че той се нуждае от още печене. Ако клечката е суха, вече е изпечен.
10.    Лимонът – преди да рендосате кората му, го измийте много хубаво с препарат и вряла вода.
11.    Водна баня: слагането на един по-малък съд в друг по-голям (дълбок) съд пълен 2/3 с вряла вода. Водата не трябва да кипи. В по-малкия съд е продуктът, който трябва да се обработи топлинно. Той не трябва да допира водата.
12.    За мен една от „тайните“ за вкусно ядене е продължителното запържване на кромид лук, пресен лук, праз… Запържва се в малко мазнина, първоначално покрит с капак (около 10-15 мин.) на среден огън. Не бъркайте прекалено често. Махнете капака и пържете още около 30 мин. Към края прибавете солта. Лукът е готов, когато е сладникав на вкус. Ако не разполагате с много време, може да го изпържите и 1-2 дена предварително и после само да го подгреете.
13.    Счуканият чесън веднага се разбърква в яденето или соса, в противен случай бързо се окислява.
14.    Под щипка сол разбирайте количеството сол, което може да хванете с 3 пръста.
15.    При печене почти винаги използвам пергаментова хартия. Не залепва по принцип, а и тавата остава чиста.
16.    Някои ястия колкото по-продължително къкрят, толкова по-вкусни стават. По-добре пригответе яденето 1-2 дена предварително, отколкото в последния момент.
Share
Read More