Copyright © 2009-2010 И. Александров (GiCi™) All rights reserved
Здравейте, дами и господа, любители на вкусната и разнообразна кухня! Идеята за тази книга изникна съвсем случайно, докато търсех поредната рецепта из многото ми тефтери, хвърчащи листчета и тетрадки. Ядосана, констатирах, че е крайно време да препиша всичко на едно място... А като поразмислих, си казах "Защо пък да не е направо в една готварска книга?"
За тази смела идея бях окуражена и от много приятели и роднини - мои гости в България и чужбина. Всички рецепти от книгата са на ястия, които многократно приготвям в моето ежедневие или по празници. Опитах се да ги запиша максимално точно и разбираемо. Дано да съм успяла... Защото, когато прочетем една рецепта, не значи, че сме я разбрали. В много от книгите, които съм преглеждала, липсват точни мерки, обясненията са неразбираеми, объркани или направо неясни...Начинът на приготвяне е представен сложно и по-скоро те отчайва, вместо да те вдъхнови. Но ние всички мислим по различен начин и така се и изразяваме. Старанието ми в тази книга е да ви вдъхновя да кулинарствате! Да готвите за удоволствие и с въображение. Сигурна съм, че с малко концентрация и желание от ваша страна ще преодолеем заедно възникналите недоразумения в процеса на готвенето и ще ги превърнем в гурме предизвикателство. Да не забравяме, че готвенето не е точна наука, така че винаги и във всички рецепти има място за проби, грешки и нововъведения. Не се стряскайте от дългите рецепти - с по-подробното описание се опитах да помогна на хората с по-малко кулинарен опит, на начинаещите. Моята книга не е за хора, които постоянно живеят в стрес. Тя не е предназначена и за тези, които готвят и се хранят само за да заситят глада си. Събрах любимите си рецепти в името на хората, които умеят да се наслаждават и на пазаруването, и на готвенето, и на консумирането на храната. В приятна обстановка, с близки по дух и вкус събеседници.
В нашето стресирано, динамично ежедневие не е лесно човек да има необходимото търпение. Но от друга страна афинитетът към вкусната храна и уюта и желанието да доставим удоволствие на нашите близки и на себе си ни предразполага да намерим време за по-дълъг и смислен престой в кухнята. А това всъщност действа и доста разтоварващо - попадаш в света на подправките, продуктите и уханията, които разказват истории... С малко търпение и любов, с малко упоритост и с вътрешно усещане за хубави неща е възможно да се направят чудеса. По принцип всички можем да готвим. Но за да стане вкусно яденето, не е достатъчно да имаме само качествени продукти. Важни са желанието, умението и усетът. Имат ги хората, избрали готвенето за свое хоби или професия. Може би сте сред тях...
И в кухнята както навсякъде има опасност от малки или големи катастрофи - да не се получи, да не втаса, да се препече... Едно брашно поема по-малко течност, друго-повече, една фурна пече по-силно, друга - по-слабо... Затова колкото и да са точни рецептите, трябва да познаваме кухненските си уреди, да ги ползваме правилно, да имаме отношение към продуктите. Това се постига с практика. Ние, възрастните, сме длъжни да възпитаваме в нашите деца уважение към природата и хората. Толкова важно е и да създадем у тях добри навици на хранене и обноски. Да им покажем, че освен хамбургери, чипс, пържени картофи, кетчуп, безалкохолни напитки има и други продукти и ястия, които освен вкусни са и по-здравословни, а и с по-малко калории. При едно разнообразно хранене не е необходимо да се лишаваме от малки "пороци" - по-мазни и сладки неща. Просто трябва да им се наслаждаваме в умерени количества и не прекалено често.
Ще бъда безкрайно щастлива, ако някои от моите рецепти станат неразделна част от вашето ежедневно меню. Вярвам, че нищо не може да ни се опре, ако имаме смелост, желание, подходящо настроение и подход, за да превърнем храненето в един незабравим момент за хората, които обичаме, и за нас самите.