TOP

Сладкиш с ревен

Необходими продукти за тестото:

250 г брашно
180 г студено масло
100 г пудра захар
1 яйце
1 ванилия
щипка сол

Необходими продукти за плънката:

2 яйца
200 г захар (150 г за всички други плодове)
1-2 ванилии
40 г натурално нишесте
250 мл сметана
50 г смлени бадеми (може и орехи)
600 г ревен

Начин на приготвяне:

1. Набързо (най-добре с помощта на кухненски робот) се замесва тесто. Сплесква се на питка, завива се в прозрачно фолио и се оставя минимум 1 час на студено.
2. Тестото се разточва върху прозрачното фолио, като отгоре се слага още едно или се ръси често с малко брашно. Трябва да е достатъчно разточено, за да се разпростира и по стените на тава с диаметър 30 см, предварително покрита с пергаментова хартия.
3. Оставя се отново на студено.
Стеблата на ревенът се почистват от външната ципа и жилавите нишки. Нарязват се на резенчета не по-дебели от 1 см.
4. Яйцата се разбиват със захарта и ванилиите, отделно нишестето се разбърква в половината сметана и се добавя към яйчената смес с остатъка от сметаната. Разбърква се до хомогенна смес.
5. Тавичката се изважда от хладилника и основата се надупчва многократно с вилица. Поръсва се с половината ядки, сипва се половината яйчена смес, ревенът, останалата яйчена смес и се завършва с остатъка от ядките.
6. Пече се около 50 минути в предварително затоплена на 180°С фурна.
Сладкишът става много вкусен и с други плодове – череши, ябълки, кайсии, праскови… Особено вкусно е с ябълки (ще са ви необходими 4-5 броя, обелени, всяка нарязана на 8-10 резенчета), прибавя се и малко канела към плънката. За тези плодове, количеството захар се намалява на 150 г.


Share

Leave a Reply