TOP

Патладжанени сармички с кайма и доматен сос

8 порции

Необходими продукти:

5 патладжана (по възможност по-дълъги)
500 г кайма
1 яйце
70 г галета (или 2-3 филии хляб, без кората)
100-150 мл прясно мляко
1 ч.л. сол и черен пипер на вкус
300 г моцарела (или кашкавал)
1-2 ч.л. риган
200-300 мл олио

За доматения сос:

1 консерва домати 800 г (или 1 килограм пресни)
300-400 г кромид лук (3-4 глави)
1-2 скилидки чесън
сол и черен пипер на вкус

Начин на приготвяне:

1. Каймата се разбърква добре с яйцето, галетата (или филиите се накисват в приятно топлото мляко и след това се надробяват в каймата), млякото, солта и черния пипер. Покрива се с фолио и се оставя на студено.
2. Ситно нарязаният лук се запържва до златисто. Добавят се нарязаните на дребно домати (предварително обелени и изстискани от семките) и счукания чесън. Подправя се със сол и черен пипер и се оставя да къкри на среден огън около 1 час. (Сосът е готов и след 30 минути, но много по-вкусен става след продължително къкрене.) Ако се сгъсти много се разрежда малко с вода.
3. Патладжаните се нарязват на тънки лентички по дължина (около ½ см), посоляват се и се оставят около 1 час да се изцедят. Подсушават се с кухненска хартия и се изпържват до полуготовност.
4. Доматеният сос се прехвърля в подходяща тава. Вземат се две филийки патладжан, слагат се на кръст, в средата се слага от каймата (около 30 г, топче с големината на пинк-понк) и се завива като сармичка.
5. Нареждат се в тавата, покриват се с алуминиево фолио и се пекът в предварително затоплена на 170-180°С фурна около 1 час. Върху сармичките се слага малко от доматения сос (със супена лъжица), отгоре се нарежда нарязаната на филийки моцарела (или кашкавал), поръсва се щедро с риган и се пъхва във фурната за още 15 минути.


Share

Leave a Reply