TOP

Мини еклери с ванилов крем и с ванилов сладолед

Необходими продукти:

150 г  брашно
250 мл млечна вода (50% вода + 50% прясно мляко), може и само вода
щипка сол
100 г масло
4 яйца

Ванилов крем:

500 мл прясно мляко
40 г натурално нишесте (или брашно)
80 – 100 г захар
2 яйца
1 жълтък
2 – 3 ванилии
1 с.л. ром
30 г масло

Шоколадов сос:

100 г черен шоколад
100 г фин млечен шоколад
100 мл сметана
100 мл прясно мляко
1-2 ванилии
Още необходимо – кутия ванилов сладолед

Начин на приготвяне:

1. Водата , млякото и маслото се кипват. Изведнъж се сипва пресятото брашно. Отдръпва се от огъня и се бърка ритмично с дървена лъжица докато тестото се отдели от дъното на съда.
2. Изчаква се 5-10 минути да се поохлади тестото и се прибавят яйцата, едно по едно, като след всяко се разбърква ритмично. И така до получаване на гладко тесто. Като изстине се покрива с прозрачно фолио и се оставя в хладилник за около 2 часа.
3. С помощта на шприц (пош) или две чаени лъжички се оформят еклерчета с големината на орех. Пече се в предварително затоплена на около 180-200°С фурна 15-20 минути. По възможност фурната да не се отваря.
4. За крема – млякото се кипва със захарта и ванилиите. Отделно нишестето (или брашното) се разтваря с малко хладка вода на гъста каша. Яйцата се разбиват и прибавят към нишестето. С черпак се гребва на няколко пъти от топлото мляко и се сипва в нишестената смес, разбърква се с тел. Получената смес се сипва обратно в тенджерата при остатъка от млякото и се връща на огъня. Разбърква се непрекъснато до сгъстяване, къкри леко 4-5 минути и се отдръпва от огъня. Прибавя се маслото и се размешва докато крема го поеме.
5. За шоколадовия сос – млякото, сметаната и ванилията се кипват. Отдръпва се настрана от огъня. Прибавя се натрошения на парченца шоколад. Изчаква се малко да се поразтопи и се разбърква добре.
Едната част от еклерите се напълва с ваниловия крем, с помощта на шприц (или се разрязва малко еклера и се слага с лъжичка от крема). Останалата част еклери се разрязват на две, в средата се слага ванилов сладолед и всичките се поливат с шоколадовия сос (топъл или студен). Ако желаете да е по-гъст – оставете го няколко часа в хладилник или намалете количеството на млякото на 50 мл.


Share

Leave a Reply