TOP

Медена торта с орехи

torta mo 003

Необходими продукти

450-500 г брашно
200 г смлени орехи
150 г захар
100 г мед
2 яйца (ако са малки – 3)
100 г масло
1 ч.л. сода бикарбонат
2 щипки сол

 

По избор –

 

Ванилов крем

1.2 л прясно мляко
50 г масло
200 г захар
60 г натурално нишесте
2 жълтъка
1 яйце
2 ванилии

 

Сметанов крем

300 мл готварска сметана
700 мл заквасена сметана
150 г пудра захар
2 ванилии
1 с.л. ром
За поръсване 100 г смлени орехи

Начин на приготвяне

1. Медът се разтопявя на огъня, добавя се содата и се разбърква, когато побелее и кипне се отдръпва настрана. Прибавя се маслото.
2. Отделно яйцата се разбиват със захарта и се разбъркват с медената смес, орехите, солта и брашното. Върху повечко брашно се замесва меко тесто. (То остава лепкаво, не е нужно да се прекалява с брашното.) Оформят се 7 питки (по около 160 г всяка), оставят се върху брашно, покрити с кърпа.
3. Всяка питка се разточва върху намазана с малко олио пергаментова хартия, поръсвайки с брашно (под хартията сложете навлажнена тънка кърпа или тензух за да не мърда), с приблизително кръгла форма до максимално тънко положение.
4. Пекат се в предварително загрята на 200ºС фурна около 5 минути. Веднага се изрязват блатове с не много остър нож, за да не се разреже хартията. (Аз го правя, като върху изпечената кора слагам форма за торта с диаметър 26 см и я притискам за да не мърда.)
5. За сметановия крем – По отделно се разбиват сметаната с 50 г пудра захар и заквасената сметана със 100 г пудра захар. Двете смеси се разбъркват внимателно с шпатула и се намазват блатовете, отстрани и отгоре. Заглажда се красиво и се поръсва отвсякъде с орехите.
6. За ваниловия крем – Млякото се кипва, добавя се захарта и ванилиите. Отдръпва се от огъня. Отделно се разбиват жълтъците и яйцето. Нишестето се разтваря в малко хладка вода и се смесва с яйцата. Сместа се сипва на струя в млякото, като се разбърква непрекъснато. Връща се на огъня и се бърка на среден огън до сгъстяване. Като започне да къкри се отстранява от огъня и се добавя маслото. Разбърква се от време на време за да не хване коричка и като се охлади се намазват блатовете.
Ако правите тортата с ванилов крем е добре да изрежете блатовете една идея по-малки от 26-см диаметър, за да може да ги намазвате във формата. В противен случай, понеже кремът е по-течен от сметановия, блатовете леко се разместват и тортата няма да има хубав външен вид.
Желателно е преди консумация да престои 10-12 часа в хладилник.

 


Share

Leave a Reply