TOP

Английски пилешки пай

pai 007

Необходими продукти за 6 порции

 

500 г бутер тесто
4 пилешки филета (около 500 г)
200-250 г печурки
3 глави кромид лук
2 стръка праз
100-150 г бекон
100 мл сметана
1 с.л. брашно
½ връзка магданоз
сол и черен пипер на вкус
1 жълтък за намазване

Начин на приготвяне

1. Нарязаният на дребно лук се запържва до прозрачност, добавя се празият, нарязан на полуфилийки. Запържва се до златисто с малко сол.
2. Гъбите се нарязват на шайбички (ако са големи и на полушайбички) и се разбъркват в лучената смес. Запържват се леко и тиганът се отдръпва настрана.
3. Пилешкото месо се нарязва на кубчета и се запържва в отделен тиган. Поръсва се със сол, черен пипер и брашното, разбърква се добре и се прибавя към лучената смес, заедно с беконът (на дебели лентички) и сметаната. Когато плънката се посгъсти се добавя магданозът. Оставя се да се охлади.
4. Бутер тестото се разточва до размера на тава с диаметър 28 см (да има и по стените). Надупчва се многократно с вилица. Сместа се разпределя равномерно и се покрива с второ парче разточено тесто, притиска се добре отвсякъде. В средата на тестото се прави дупка около 1см. за да излиза парата по време на готвенето.
5. От остатъци тесто се прави фитил и се обточва пая. Намазва се с разбития жълтък и се пече в по-долната част на предварително загрята на 220ºС фурната 10 минути, намалява се на 180ºС и се пече още 30 минути. Ако бързо потъмнява, се покрива с алуминиево фолио.
Оставя се на спокойствие 5-10 минути и се сервира.


Share

Leave a Reply