TOP

Крем карамел

кк 009

Необходими продукти за 12 формички с вместимост 150 мл

850 мл прясно мляко
150 г захар
5 яйца
2 ванилии (или 1 шушулка ванилия)
12 равни с.л. захар за карамелизиране

Начин на приготвяне

1. Млякото с ванилията и 150 г захар се затоплят до разтварянето на захарта. (Ако ползвате ванилова шушулка – извадете я от топлото мляко, разрежете по дължина, с тъпата страна на ножа изстържете семенцата и ги върнете в млякото.) Не трябва да ври!
2. Формичките с по 1 с.л. захар се карамелизират до златисто. (Внимавайте карамелът да не потъмнее, защото ще горчи! В такъв случай е най-добре да го изхвърлите.)
Яйцата се разбиват с телена бъркалка.
3. Внимателно, на струя към тях се сипва топлото, но не горещо мляко. Сместа се прецежда и разпределя в купичките. Поставят се в тава с високи стени. Сипва се вода -стайна температура, колкото да покрие 2/3 от формичките.
4. Тавата се поставя в предварително загрята на 130-150°С фурна за около 1-1.15 час. Ако по време на печенето във водата се появят мехурчета, сипете малко студена вода или сложете 2-3 бучки лед, за да не стане крем карамелът на шупли. След изключването на фурната формичките се оставят да поизстинат в нея. Съхраняват се в хладилник.
Може да направите крем карамела и в по-големи формички, тогава трябва да увеличите времето на печене. Най-добре пипнете повърхността на една с пръст за да усетите дали е със стегната консистенция. Може да направите крем карамела и както го правехме на село, поставя се тава (с предварително карамелизирано дъно) в по-голяма тава с вода и се пече по горния начин. А защо не и в продълговата кексова форма, поставена в по-голяма? Като изстине се отрязват парчета и се сервират с малко от карамеления сос.


Share

Leave a Reply