TOP

Зеленчуци с месна плънка и кедрови ядки сос

osnovno 011

Необходими продукти за 4-5 порции

600 г кайма
2 патладжана
2 тиквички
2 чушки за пълнене – червена и жълта
2 големи домата
250 г кромид лук (2 глави)
100 г пармезан
100 г галета
2 яйца
1-2 скилидки чесън
сол и черен пипер на вкус
½ китка магданоз

Необходими продукти за соса

100-150 г кедрови ядки
3-4 с.л. светъл оцет
6-7 с.л. зехтин
1 с.л. захар
сол и черен пипер на вкус

Начин на приготвяне

1. Всички зеленчуци се нарязват на парчета около 5 см дължина.
2. Кипва се вода с повече сол (на патладжаните и тиквичките от едната страна се правят по няколко разреза в дълбочина с нож, но не до дъното) и се бланшират – тиквичките 5 минути, патладжаните 10 минути. Изваждат се и когато изстинат се издълбава месестата част (без да се стига до дъното) с лъжичка за оформяне на топчета от диня. Не се изхвърля!
3. Ситно нарязаният лук се запържва до прозрачност, добавят се счуканият чесън, нарязаната на дребно месеста част от патладжаните и тиквичките и каймата. Пържи се няколко минути, подправя се със сол и черен пипер и се отдръпва от огъня.
4. Пармезанът се рендосва на ситно и се разбърква с галетата, отделят се 3-4 с.л. настрана, останалата част се добавя заедно с магданоза и разбитите яйца към каймата. Зеленчуците се напълват и се подреждат в тава с малко мазнина. Поръсват се с остатъка от галетата и пармезана и се пекат в предварително загрята на около 180ºС фурна 1.5-2 часа. За да не загори бързо плънката е добре да се пекат през повечето време покрити с алуминиево фолио.
5. Кедровите ядки се запържват леко без мазнина. Отделно кипва оцета, 2-3 с.л. вода, сол, черен пипер и захарта, отдръпва се настрана и се добавя зехтина. Преди сервиране зеленчуците се поръсват с ядките и се поливат със соса.


Share

Leave a Reply