Няколко кулинарни препоръки, за да не се сбъдне българската поговорка: "Малкото камъче обръща каруцата."

1.    Снабдете се с електронно кантарче и кухненски робот. Според мен те са най-необходимите кухненски уреди.

2.    Спазвайте грамажа и измервайте точно продуктите. Те са посочени в почистен вид: т.е. обелени, без корени, без семки...

3.    Включвайте фурната за печене поне 10 мин. предварително.

4.    Ако яйцата са малки, сложете едно повече, ако са много големи - сложете едно по-малко. Докато свикнете, ги измервайте предварително с черупките. Нормално яйце тежи около 60-65 г.

5.    За да се разбият хубаво белтъците на сняг:

-    разделяйте много добре белтъците от жълтъците (ако попадне малко жълтък в белтъците, се опитайте да го отстраните).
-    съдът, миксерът или телта трябва да са изрядно чисти (ако по тях има мазнина, няма да се разбият добре)
-    белтъците трябва да са студени
-    към белтъците обикновено слагам около една трета от общата захар на рецептата + щипка сол.

6.    Разбивайте сметаната винаги студена, ще се разбие по-добре.

7.    Шупване на мая: в паничка с около 70 мл хладка вода разтворете маята + 1 ч.л. захар. Поръсете отгоре с 1 с.л. брашно (20 г). Непременно завийте с кърпа и оставете на топло място. При течение няма да втаса.

8.    От брашното зависи колко течност ще поеме тестото, затова то е дадено в рецептата приблизително.

9.    Дадената температура на печене, времето за печене, варене и т.н. е относително точно, защото всяка печка пече различно. Печенето на торти, кексове и питки е въпрос на практика, затова не се отчайвайте, ако при първия опит не всичко е перфектно. Дайте си втори шанс! Климатът и надморската височина също играят голяма роля. Към края на печенето правете проба с клечка за зъби. Боцнете сладкиша в дълбочина, като извадите клечката и по нея има тесто, значи, че той се нуждае от още печене. Ако клечката е суха, вече е изпечен.

10.    Лимонът - преди да рендосате кората му, го измийте много хубаво с препарат и вряла вода.

11.    Водна баня: слагането на един по-малък съд в друг по-голям (дълбок) съд пълен 2/3 с вряла вода. Водата не трябва да кипи. В по-малкия съд е продуктът, който трябва да се обработи топлинно. Той не трябва да допира водата.

12.    За мен една от "тайните" за вкусно ядене е продължителното запържване на кромид лук, пресен лук, праз... Запържва се в малко мазнина, първоначално покрит с капак (около 10-15 мин.) на среден огън. Не бъркайте прекалено често. Махнете капака и пържете още около 30 мин. Към края прибавете солта. Лукът е готов, когато е сладникав на вкус. Ако не разполагате с много време, може да го изпържите и 1-2 дена предварително и после само да го подгреете.

13.    Счуканият чесън веднага се разбърква в яденето или соса, в противен случай бързо се окислява.

14.    Под щипка сол разбирайте количеството сол, което може да хванете с 3 пръста.

15.    При печене почти винаги използвам пергаментова хартия. Не залепва по принцип, а и тавата остава чиста.

16.    Някои ястия колкото по-продължително къкрят, толкова по-вкусни стават. По-добре пригответе яденето 1-2 дена предварително, отколкото в последния момент.

17.    При много рецепти продуктите не са с точен грамаж. Например 150-200 г захар да се подразбира: любителите на по-сладичко могат да сложат 200 г, и обратното: любителите на не толкова сладко да сложат 150 г. Не е фатално кое от двете ще сложите.
18.    Преди да започнете да готвите, прочетете внимателно цялата рецепта.

19.    Под повечето рецепти в синьо съм добавила практични съвети, други предложения или някои "трикове" от готварството.

Използвани мерки:
с.л. - супена лъжица
ч.л. - чаена лъжичка
л-литър
мл - милилитър
г - грам
кг - килограм

Така че, мили дами и господа, запретвайте ръкави и да покажем какво можем.


Copyright © 2009-2010 И. Александров (GiCi™) All rights reserved